You must see Bulgaria at least once

Thracian Tomb of Sveshtari, The ancient Thracian tomb of Sveshtari was only discovered in 1982 when archaeologists uncovered the impressive site underneath a mound. The tomb is thought to have been built for a royal couple from the Thracian tribe of the Getae and dates back to the 3rd century BC.

The tomb is wonderfully well preserved; its ornate interior reveals impressive carvings and murals of half-female, half-plant figures which appear to be holding up the ceiling. The tomb is thought to be unique as there has been no other Thracian tomb discovered that has Sveshtari’s combination of astonishing architecture, sculpture and paintings.

Sofia, The sprawling capital of Bulgaria is something of a patchwork of its own past. Around its edges rise the great brutalist monuments to Soviet rule; endless streams of cookie cutting high-rises.

Closer to the centre and the ancient remains of the Serdica Fort and the Roman-Byzantine Church of St George sit in the shadow of Stalinist municipal buildings.

And then there are the iconic Orthodox domes and gilded edifices of the Alexander Nevsky Cathedral, which glisten under the snow-packed tops of Vitosha Mountain in the distance.

It’s all very eclectic, and rarely fails to impress travelers that opt to linger here a little while.

Perhaps the most famous Eastern Orthodox monastery in the world, Rila has risen and risen to become a veritable symbol of the Bulgarian nation.

It entered the UNESCO World Heritage List way back in 1983, hailed for its curious intermingling of Mamluk, arabesque, Byzantine and Romanesque styles, and resplendent iconostases walls, carved meticulously and inlaid with shimmering gold leaf.

An on-site museums helps travelers unravel the more than 1,000 years of history that coalesce at the site, while endless courtyards and peristyles decorated in murals and medieval scenes mean there’s plenty of art and architecture to draw the eye.

Encompassed by endless seas of pine trees that oscillate between verdant green and ice-caked white with the turning of summer and winter, the popular mountain resort town of Pamporovo makes its home amidst the undulating ridges of the southern Rhodope Mountains, just a short jaunt away from the borderlands with Greece.

And while the warmer months here do mean fantastic hiking opportunities along the trails of Smolyan, it’s the snows that really draw the crowds, when the slopes (all 36 kilometers of them) open and chairlifts creak and rattle to the tips of Rhodope with skiers in tow.

Pamporovo is expanding rapidly too, which means it’s certainly one to watch on Eastern Europe’s line-up of budding mountain resorts!

For our dutch readers:

Sofia, De uitgestrekte hoofdstad van Bulgarije is iets van een lappendeken van zijn eigen verleden. Rond de randen stijgen de grote brutalistische monumenten naar de sovjetregering; eindeloze stromen van koeken snijden hoogbouw.

Dichter bij het centrum en de oude overblijfselen van het Serdica Fort en de Romeins-Byzantijnse kerk van St George zitten in de schaduw van stalinistische gemeentelijke gebouwen.

En dan zijn er de iconische orthodoxe koepels en vergulde bouwwerken van de Alexander Nevski-kathedraal, die glinsteren onder de met sneeuw bedekte toppen van de Vitosha-berg in de verte.

Het is allemaal heel eclectisch, en het lukt zelden om indruk te maken op reizigers die hier een tijdje willen blijven hangen. Extra info Bulgarije tips

Misschien wel het beroemdste Oosters-orthodoxe klooster in de wereld, Rila is opgestaan ??en is opgestaan ??om een ??waar symbool van de Bulgaarse natie te worden.

Het ging de UNESCO Werelderfgoedlijst in 1983 binnen, geprezen om zijn nieuwsgierige vermenging van Mamluk, Arabesque, Byzantijnse en Romaanse stijlen en schitterende iconostase muren, zorgvuldig gesneden en ingelegd met glinsterende bladgoud.

Een museum ter plaatse helpt reizigers om de meer dan 1.000 jaar oude geschiedenis te ontrafelen die zich op de site samenvoegt, terwijl eindeloze binnenplaatsen en peristyles ingericht in muurschilderingen en middeleeuwse scènes betekenen dat er genoeg kunst en architectuur is om het oog te trekken.

Bansko, Bereid de salopettes en was de ski’s, want Bansko is het meest gewaardeerde wintersportresort van Bulgarije. Met talloze uitbreidingen en nieuwe liftprojecten aan de achterkant zijn de duale skigebieden van de Chalin Valog en Shiligarnika die hun thuis maken tussen de dennenbossen hier een van de meest geprezen in heel Oost-Europa geworden.

En zelfs als je de 70 kilometer aan geprepareerde pistes niet haalt, zal de ruige setting van Bansko in de Pirin-stranden en de rijkdom aan luxe hotels, hedonistische bars, jazzgewrichten, langlaufloipes en Bulgaarse tavernes zeker de plek raken ! Ondergedompeld in eindeloze zeeën van pijnbomen die tussen groen en ijskoud wit slingeren met het wisselen van zomer en winter, maakt het populaire bergdorpje Pamporovo zijn thuis temidden van de golvende bergruggen van het zuidelijke Rodopegebergte, slechts een korte uitstappen weg van het grensgebied met Griekenland.

En terwijl de warmere maanden hier fantastische wandelmogelijkheden langs de paden van Smolyan betekenen, zijn het de sneeuw die de drukte echt aantrekt, wanneer de hellingen (alle 36 kilometer van hen) opengaan en stoeltjesliften knarsen en rammelen naar de toppen van Rhodope met skiërs in slepen.

Pamporovo breidt zich ook snel uit, wat betekent dat het zeker een is om naar Oost-Europa’s line-up van ontluikende berggebieden te kijken!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*